Radionicu
'Proizvodnja,
berba, postupci nakon berbe i marketing ploda šipka'
četvrtak, 8.03.2012 u 11 sati
velika predavaonica Instituta za jadranske kulture
Na
radionici će biti predstavljeni rezultati zajedničkog američko-hrvatskog
projekta ("Croatia Agriculture Research and Educational
Exchange") koji uključuje program razmjene istraživanja
i obrazovanja u poljoprivredi. Naglasak će biti na rezultatima
istraživanja na šipku koji uključuju: sastav bioaktivnih tvari
i antioksidacijska svojstva spojeva domaćih sorata šipka, utjecaj
skladištenja i čuvanja ploda šipka na kvalitetu, te marketing
u poljoprivrednoj proizvodnji. Projekt financira United States
Department of Agriculture (Američko ministarstvo poljoprivrede)
i sufinancira Ministarstvo znanosti, tehnologije i sporta RH.
Predavat
će ugledni znanstvenici i gospodarstvenici iz Sjedinjenih američkih
država i Hrvatske, uz simultani prijevod na hrvatski i engleski
jezik. Radionicu će istovremeno pratiti i zainteresirani proizvođači,
prerađivači i znanstvenici u Georgiji pomoću direktnog videokonferencijskog
prijenosa.
Program
radionice:
11:00
Pozdravna riječ,
Slavko Perica, Dr.
sc. Ravnatelj Instituta
11:05
Uvod u radionicu, Smiljana Goreta Ban, Dr.sc.,
Viši znanstveni suradnik, Zavod za biljne znanosti, Institut
za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
11:15
Marketing poljoprivrednih proizvoda s dodanom vrijednosti,
Kent Wolfe, PhD,
Director of Center for Agribusiness and Economic Development,
University of Georgia, Athens, GA, USA
11:45
Potrošač vođen inovacijama- fokus djelovanja na prerađivače
hrane, Tim Forrest, Senior
Advisor and CEO, Tim Forrest Consulting, St. Simons Island,
USA
12:10
Kratka pauza
12:30
Zaštita poljoprivrednih proizvoda oznakom izvornosti i zemljopisnog
podrijetla, Marin Čagalj, Dipl.
ing., Znanstveni novak, Zavod za biljne znanosti, Institut za
jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
12:45
Osnove čuvanja voća i povrća nakon berbe u svrhu smanjenja kvarenja,
Juan C. Diaz-Perez, Associate
Professor, Department of Horticulture, University of Georgia,
Tifton, GA, USA
13:15
Pauza
14:00
Tehnološke smjernice za uzgoj šipka, Mira Radunić, Dr.sc.,
Viši asistent, Zavod za biljne znanosti, Institut za jadranske
kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
14:30
Nutritivna vrijednost sorata šipka uzgajanih u Republici Hrvatskoj,
Maja Jukić Špika, Dipl.
ing., Znanstveni novak, Zavod za primijenjene znanosti, Institut
za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
14:45
Učinci uvjeta skladištenja nakon berbe na kvalitetu šipka,
Harwinder Singh Sidhu, Graduate
Student, Department of Horticulture, University of Georgia,
Tifton, USA
15:00
Uzgoj i stanje proizvodnje šipka u Georgiji- Perspektiva proizvođača,
Brantley Morris, Representative
of the Pomegranate Growers Association of Georgia
15:20
Pitanja i rasprava: Potrebna istraživanja, izazovi i
mogućnosti, Svi predavači