Radionica
Proizvodnja, berba, postupci nakon berbe i marketing ploda šipka
početak o institutu djelatnici projekti usluge događanja
     

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita
u suradnji sa znanstvenicima iz Amerike (University of Georgia), organizira









 

Radionicu

'Proizvodnja, berba, postupci nakon berbe i marketing ploda šipka'

četvrtak, 8.03.2012 u 11 sati
velika predavaonica Instituta za jadranske kulture

Na radionici će biti predstavljeni rezultati zajedničkog američko-hrvatskog projekta ("Croatia Agriculture Research and Educational Exchange") koji uključuje program razmjene istraživanja i obrazovanja u poljoprivredi. Naglasak će biti na rezultatima istraživanja na šipku koji uključuju: sastav bioaktivnih tvari i antioksidacijska svojstva spojeva domaćih sorata šipka, utjecaj skladištenja i čuvanja ploda šipka na kvalitetu, te marketing u poljoprivrednoj proizvodnji. Projekt financira United States Department of Agriculture (Američko ministarstvo poljoprivrede) i sufinancira Ministarstvo znanosti, tehnologije i sporta RH.

Predavat će ugledni znanstvenici i gospodarstvenici iz Sjedinjenih američkih država i Hrvatske, uz simultani prijevod na hrvatski i engleski jezik. Radionicu će istovremeno pratiti i zainteresirani proizvođači, prerađivači i znanstvenici u Georgiji pomoću direktnog videokonferencijskog prijenosa.

Program radionice:

11:00  Pozdravna riječ, Slavko Perica, Dr. sc. Ravnatelj Instituta

11:05  Uvod u radionicu, Smiljana Goreta Ban, Dr.sc., Viši znanstveni suradnik, Zavod za biljne znanosti, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska

11:15  Marketing poljoprivrednih proizvoda s dodanom vrijednosti, Kent Wolfe, PhD, Director of Center for Agribusiness and Economic Development, University of Georgia, Athens, GA, USA

11:45  Potrošač vođen inovacijama- fokus djelovanja na prerađivače hrane, Tim Forrest, Senior Advisor and CEO, Tim Forrest Consulting, St. Simons Island, USA

12:10  Kratka pauza

12:30  Zaštita poljoprivrednih proizvoda oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla, Marin Čagalj, Dipl. ing., Znanstveni novak, Zavod za biljne znanosti, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska

12:45  Osnove čuvanja voća i povrća nakon berbe u svrhu smanjenja kvarenja, Juan C. Diaz-Perez, Associate Professor, Department of Horticulture, University of Georgia, Tifton, GA, USA

13:15  Pauza

14:00  Tehnološke smjernice za uzgoj šipka, Mira Radunić, Dr.sc., Viši asistent, Zavod za biljne znanosti, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska

14:30  Nutritivna vrijednost sorata šipka uzgajanih u Republici Hrvatskoj, Maja Jukić Špika, Dipl. ing., Znanstveni novak, Zavod za primijenjene znanosti, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska

14:45  Učinci uvjeta skladištenja nakon berbe na kvalitetu šipka, Harwinder Singh Sidhu, Graduate Student, Department of Horticulture, University of Georgia, Tifton, USA

15:00  Uzgoj i stanje proizvodnje šipka u Georgiji- Perspektiva proizvođača, Brantley Morris, Representative of the Pomegranate Growers Association of Georgia

15:20  Pitanja i rasprava: Potrebna istraživanja, izazovi i mogućnosti, Svi predavači

 

 

 

sva prava pridržana ©2004-2022 Institut za jadranske kulture i melioraciju krša naslovnica     mail    vrh english version