Europska noć istraživača
početak o institutu djelatnici projekti usluge događanja
   

Europska noć istraživača
Split, 28. rujna 2018.

Europska noć istraživača održava se 28. rujna 2018. u četiri hrvatska grada (Zagreb, Split, Rijeka, Pula), a 27. rujna 2019. g. Pulu će zamijeniti Osijek. Također, nevezano uz samu Europsku noć istraživača, od početka rujna ove godine do Europske noći istraživača u 2019. godini osam hrvatskih gradova provodit će interaktivne aktivnosti za mlade. Gradovi u provedbi su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Zadar, Varaždin i Dubrovnik.

Organizacija Europske noći istraživača je glavna aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. - 2020. – Obzor 2020., broj ugovora 818748. Obzor 2020. je programski dokument Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. kojim su navedeni osnovni ciljevi, prioriteti i indikatori za uključiv i održiv rast Europske unije u navedenom razdoblju, a naglasak je stavljen na ulaganje u znanost, tehnologiju, istraživanje i inovacije koji će dugoročno osigurati gospodarski rast.

Projekt Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night provodi osamnaest partnera: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut za društvena istraživanja, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost. Ovo je prvi put da je Republika Hrvatska provoditelj Europske noći istraživača u ovoj projektnoj formi: 18 partnera, Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao koordinator i organizacija glavnog događaja u pet gradova. Nadalje, u projektni konzorcij su uključena sva hrvatska sveučilišta, najveći hrvatski znanstveni institut i hrvatski znanstveni instituti koji su jedinstveni u svijetu po svojem području istraživanja.

Europska noć istraživača je dugogodišnja inicijativa Europske komisije u području znanosti kojoj je naglasak na popularizaciji znanosti, osvještavanju javnosti o važnosti "znanosti u društvu i za društvo", o važnosti rada znanstvenika i istraživača, o europskim i nacionalnim politikama u znanosti, a obilježava se svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu diljem Europe.

Europska noć istraživača tradicionalno se provodi zadnjeg petka u mjesecu rujnu u vremenu od 17 do 22 sata. Na javnim površinama gradova hrvatski istraživači imat će štandove s interaktivnim sadržajem, ponajprije namijenjen mlađoj populaciji. Nadalje, program obuhvaća i aktivnosti glavne pozornice, nagradne igre i ostalo. Aktivnosti su namijenjene većinom mlađoj populaciji, odnosno osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci te široj javnosti, a svrha im je zabava, učenje uz igru i prezentacije te osvještavanje šire javnosti o glavnim porukama projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night.

 




sva prava pridržana ©2004-2022 Institut za jadranske kulture i melioraciju krša naslovnica     mail    vrh english version