Stručne usluge institutskih laboratorija
početak o institutu djelatnici projekti usluge događanja


Enološki laboratorij

Laboratorij za pedologiju i ishranu bilja

Laboratorij za preradu voća i povrća



Usluge institutskih laboratorija





Laboratorij za pedologiju i ishranu bilja

Analiza biljnog materijala

Analiza biljnog materijala je iznimno koristan alat u poljoprivrednoj proizvodnji te ne služi samo za kontrolu ishranjenosti biljke, već može identificirati nedostatke (deficijencije) i/ili neusklađenosti između hraniva. Ova omogućava poljoprivrednicima efikasniju primjenu gnojiva u svrhu zadovoljenja potreba biljke za određenim hranivom. Rješenje problema deficijencije hraniva, osim poboljšanja biljne proizvodnje i izbjegavanja nepotrebnog korištenja velikih količina gnojiva, također utječe na smanjenje troškova proizvodnje.

Analiza tla ili analiza biljnog materijala?

Analiza tla je potrebna pri podizanju nasada, kao i u pravilnim razmacima a radi praćenja stanja razine hraniva u tlu, te se preporučuje istu obavljati svakih 3-5 godina. Zbog fizikalno-kemijskih karakteristika tla koje utječu na sposobnost biljke za usvajanjem hraniva iz tla često postoji nesrazmjer između razine hraniva u tlu i biljci, te se analiza biljnog materijala nameće kao potreba.

U kojim slučajevima analizirati biljni materijal?

  1. Rutinske analize – analiza uzoraka lista i/ili peteljke skupljenih u odgovarajućem razdoblju, svake 2-3 godine u svrhu praćenja razine hraniva u biljci i prilagodbe programa gnojidbe određenoj kulturi.
  2. Problemi – u slučaju uočenih promjena (simptomi) na listovima koji upućuju na nedostatke hraniva uzimaju se uzorci s biljaka koje pokazuju simptome, kao i s onih bez simptoma ("zdrave biljke")

Koncentracije kojih hraniva se mjere?

Rezultati analiza uključuju koncentracije dušika, fosfora, kalija, kalcija, magnezija, bakra, željeza, mangana, cinka i molibdena.

Predložene procedure uzorkovanja voćarskih i povrtlarskih kultura

Kultura

Faza rasta

Dio biljke koji se uzorkuje

Broj biljka za uzorak

Voćke i vinova loza

Maslina

1. Zimsko mirovanje vegetacije
2. Ljetno mirovanje vegetacije

Najmlađi potpuno razvijeni list sa središnjeg dijela mladice (bez plodova)

50 -100 listova
(5-10 biljaka)

Trešnja, višnja, jabuka, marelica

Sredina sezone - ljeto

Listovi sa središnjeg dijela novog izboja (mladice)

50 - 75 listova

(5 – 25 biljaka)

Kruška, šljiva

Sredina sezone - ljeto

Listovi sa središnjeg dijela novog izboja (mladice)

50 - 75 listova

(5 – 25 biljaka)

Breskva, nektarine

Proljeće – zametanje plodova

Listovi sa središnjeg dijela izboja

25 - 50 listova

(5 – 20 biljaka)

Jagode

Cvatnja

Najmlađi potpuno razvijeni listovi

25 – 50 listova

(10 – 25 biljaka)

Vinova loza

1. Kraj cvatnje

Peteljke i listovi nasuprot prvog grozda

50 – 100 peteljki i listova

2. Početak šare

Najmlađi potpuno razvijeni listovi

15 – 25 listova

(15 – 25 biljaka)

Povrće

Rajčica
(zaštićeni prostori)

1. od cvatnje do zametanja plodova

List i peteljka nasuprot vršne cvatne grane

15-20 listova
(15-20 biljaka)

2. od zametanja do plodonošenja

Najmlađi, potpuno razvijen list

Rajčica (polje)

Od cvatnje do zametanja plodova

List  nasuprot ili ispod vršne cvatne grane

15-20 listova
(15-20 biljaka)

Paprika

Cijelo razdoblje vegetacije

Najmlađi, potpuno razvijeni listovi

25-30 listova
(25-30 biljaka)

Krastavac, lubenica, dinja

1. Prije zametanja plodova

Listovi na glavnoj grani blizu baze biljke

15-20 listova
(15-20 biljaka)

2. Ostatak vegetacije

Najmlađi, potpuno razvijeni listovi

Lisnato povrće (salata, špinat...)

Cijelo razdoblje vegetacije

Najmlađi, potpuno razvijeni listovi

25-30 listova
(25-30 biljaka)

Krumpir

Prije ili za vrijeme početka cvatnje

Najmlađi, potpuno razvijeni listovi (3. – 6. list od vegetacijskog vrha)

25-35 listova
(15-20 biljaka)

Listove treba donijeti svježe ili osušene na sobnoj temperaturi. Listove, prije sušenja, treba brzo oprati (< 1 min) u jako razblaženoj otopini deterdženta, isprati više puta (običnom ili destiliranom vodom) te odložiti na papirnate ubruse radi sušenja.

Za sve ostale kulture, procedure i vrijeme uzorkovanja kontaktirati:
Dr. sc. Branimir Urlić
Tel.: 021/43.44.78,
E-pošta: usluge-tlo@krs.hr

Laboratorij za pedologiju i ishranu bilja
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Put Duilova 11, Split

Procedure u pdf formatu

   

sva prava pridržana ©2004-2014 Institut za jadranske kulture i melioraciju krša naslovnica     mail    vrh english version