Laboratorij
za pedologiju i ishranu bilja Analiza
biljnog materijala
Analiza
biljnog materijala je iznimno koristan alat u poljoprivrednoj
proizvodnji te ne služi samo za kontrolu ishranjenosti biljke,
već može identificirati nedostatke (deficijencije) i/ili
neusklađenosti između hraniva. Ova omogućava poljoprivrednicima
efikasniju primjenu gnojiva u svrhu zadovoljenja potreba
biljke za određenim hranivom. Rješenje problema deficijencije
hraniva, osim poboljšanja biljne proizvodnje i izbjegavanja
nepotrebnog korištenja velikih količina gnojiva, također
utječe na smanjenje troškova proizvodnje.
Analiza
tla ili analiza biljnog materijala?
Analiza
tla je potrebna pri podizanju nasada, kao i u pravilnim
razmacima a radi praćenja stanja razine hraniva u tlu, te
se preporučuje istu obavljati svakih 3-5 godina. Zbog fizikalno-kemijskih
karakteristika tla koje utječu na sposobnost biljke za usvajanjem
hraniva iz tla često postoji nesrazmjer između razine hraniva
u tlu i biljci, te se analiza biljnog materijala nameće
kao potreba.
U
kojim slučajevima analizirati biljni materijal?
- Rutinske
analize – analiza uzoraka lista i/ili peteljke skupljenih
u odgovarajućem razdoblju, svake 2-3 godine u svrhu praćenja
razine hraniva u biljci i prilagodbe programa gnojidbe
određenoj kulturi.
- Problemi
– u slučaju uočenih promjena (simptomi) na listovima
koji upućuju na nedostatke hraniva uzimaju se uzorci s
biljaka koje pokazuju simptome, kao i s onih bez simptoma
("zdrave biljke")
Koncentracije
kojih hraniva se mjere?
Rezultati
analiza uključuju koncentracije dušika, fosfora, kalija,
kalcija, magnezija, bakra, željeza, mangana, cinka i molibdena.
Predložene
procedure uzorkovanja voćarskih i povrtlarskih kultura
Kultura |
Faza
rasta |
Dio
biljke koji se uzorkuje |
Broj
biljka za uzorak |
Voćke
i vinova loza |
Maslina |
1.
Zimsko mirovanje vegetacije
2.
Ljetno mirovanje vegetacije |
Najmlađi
potpuno razvijeni list sa središnjeg dijela mladice
(bez plodova) |
50
-100 listova
(5-10
biljaka) |
Trešnja,
višnja, jabuka, marelica |
Sredina
sezone - ljeto |
Listovi
sa središnjeg dijela novog izboja (mladice) |
50
- 75 listova
(5
– 25 biljaka) |
Kruška,
šljiva |
Sredina
sezone - ljeto |
Listovi
sa središnjeg dijela novog izboja (mladice) |
50
- 75 listova
(5
– 25 biljaka) |
Breskva,
nektarine |
Proljeće
– zametanje plodova |
Listovi
sa središnjeg dijela izboja |
25
- 50 listova
(5
– 20 biljaka) |
Jagode |
Cvatnja |
Najmlađi
potpuno razvijeni listovi |
25
– 50 listova
(10
– 25 biljaka) |
Vinova
loza |
1.
Kraj cvatnje |
Peteljke
i listovi nasuprot prvog grozda |
50
– 100 peteljki i listova |
2.
Početak šare |
Najmlađi potpuno razvijeni listovi |
15
– 25 listova
(15
– 25 biljaka) |
Povrće |
Rajčica
(zaštićeni
prostori) |
1.
od cvatnje do zametanja plodova |
List
i peteljka nasuprot vršne cvatne grane |
15-20
listova
(15-20
biljaka) |
2.
od zametanja do plodonošenja |
Najmlađi,
potpuno razvijen list |
Rajčica
(polje) |
Od
cvatnje do zametanja plodova |
List
nasuprot ili ispod vršne cvatne grane |
15-20
listova
(15-20
biljaka) |
Paprika |
Cijelo
razdoblje vegetacije |
Najmlađi,
potpuno razvijeni listovi |
25-30
listova
(25-30
biljaka) |
Krastavac,
lubenica, dinja |
1.
Prije zametanja plodova |
Listovi
na glavnoj grani blizu baze biljke |
15-20
listova
(15-20
biljaka) |
2.
Ostatak vegetacije |
Najmlađi,
potpuno razvijeni listovi |
Lisnato
povrće (salata, špinat...) |
Cijelo
razdoblje vegetacije |
Najmlađi,
potpuno razvijeni listovi |
25-30
listova
(25-30
biljaka) |
Krumpir |
Prije
ili za vrijeme početka cvatnje |
Najmlađi,
potpuno razvijeni listovi (3. – 6. list od
vegetacijskog vrha) |
25-35
listova
(15-20
biljaka) |
Listove
treba donijeti svježe ili osušene na sobnoj temperaturi.
Listove, prije sušenja, treba brzo oprati (< 1 min)
u jako razblaženoj otopini deterdženta, isprati više puta
(običnom ili destiliranom vodom) te odložiti na papirnate
ubruse radi sušenja.
Za
sve ostale kulture, procedure i vrijeme uzorkovanja kontaktirati:
Dr.
sc. Branimir Urlić
Tel.:
021/43.44.78,
E-pošta: usluge-tlo@krs.hr
Laboratorij
za pedologiju i ishranu bilja
Institut
za jadranske kulture i melioraciju krša, Put Duilova 11,
Split
Procedure
u pdf formatu |