Radionica
Unapređenje stakleničke proizvodnje

početak o institutu djelatnici projekti usluge događanja
   

U petak, 28.01.2011. u 11 sati, u velikoj predavaonici Instituta za jadranske kulture održat će se

 

Radionica

'Unapređenje stakleničke proizvodnje'

 

u sklopu koje će se održati dva predavanja:

'Izračun sastava i recirkuliranje hranjive otopine'
(predavač: dr.sc. Gvozden Dumičić; trajanje radionice: 11:00 – 12:00)

Sažetak:
Sastav hranjive otopine važan je čimbenik hidroponske proizvodnje. Nedostatak ili suvišak pojedinog makro ili mikro elementa u otopini može izazvati poremećaje u fiziološkim procesima u biljci, a što u konačnici utječe na prinos. Nusproizvod svake hidroponske proizvodnje je drenažna otopina, koja u pravilu, završava u okolišu. Drenažna otopina bogata je spojevima potrebnim za rast biljke (posebice nitratima), a koji nepovoljno utječu na okoliš. Prikupljanjem i ponovnom primjenom drenažne otopine ostvaruju se značajne uštede u proizvodnji i smanjuje se štetan utjecaj na okoliš. Sudionicima radionice biti će prezentiran način izračunavanja hranjive otopine, te rezultati istraživanja ponovne primjene drenažne otopine u eksperimentalnom stakleniku i komercijalnom nasadu.

'Učinak alternativnih pesticida u suzbijanju stakleničkog štitastog moljca Trialeurodes vaporariorum na povrću i cvijeću' (predavač: dr.sc. Katja Žanić; trajanje radionice: 12:00 – 13:00).

Sažetak:
Štitasti moljac ('bijela mušica'), Trialeurodes vaporariorum, jedan je od najvažnijih štetnika u zaštićenom prostoru. U sklopu projekta 'Unapređenje stakleničke, maslinarske i agrumarske poljoprivredne proizvodnje u SDŽ', istražena je učinkovitost alternativnih insekticida, Agri-50 E i SBPI na povrću i cvijeću. Agri-50 (hidratizirani propilen glikol alginat) je ekološki prihvatljiv insekticid s fizikalnim načinom djelovanja dok je SBPI je ekološki prihvatljiv insekticid/fungicid i stimulator rasta biljka. Temeljem utvrđene visoke učinkovitosti u suzbijanju odraslih oblika ovog štetnika, Agri-50E i SBPI su ocijenjeni kao potencijalno iskoristljivi elementi u programu sprječavanja pojave rezistentnosti T. vaporariourum na najčešće korištene kemijske insekticide.

Osnova za pripremu radionice: projekt 'Unapređenje stakleničke, maslinarske i agrumarske poljoprivredne proizvodnje u SDŽ (01.01.-31.12.2009)', sufinanciranog od Splitsko dalmatinske županije.




sva prava pridržana ©2004-2022 Institut za jadranske kulture i melioraciju krša naslovnica     mail    vrh english version