Predavanje
Dr.sc. Angjelina Belaj i Dr.sc. Raul De la Rosa
početak o institutu djelatnici projekti usluge događanja
   

Dr.sc. Angjelina Belaj i Dr.sc. Raul De la Rosa
Andalusian Institute of Agricultural
and Fisheries Research and Training (IFAPA),
Center "Alameda del Obispo", Cordoba, Španjolska

održali su pozvana predavanja

14. srpnja 2017.




Prospection, conservation and management
of olive genetic resources in an
international olive germplasm collection

Dr.sc. Angjelina Belaj kustosica je Svjetske germplasma banke masline u Cordobi (kultiviranih i divljih maslina) te je jedna od najcitiranijih autorica na svijetu iz područja biljnih znanosti. U svom predavanju Dr.sc. Belaj ukratko je opisala postupak od prikupljanja do kolekcioniranja primki kojima se nadopunjuje banka. Istaknula je kako je postupak dugotrajan i zahtjevan jer se identifikacija primki provodi dugi niz godina, različitim biljezima. Prva identifikacija koja je podrazumijevala i opis primki napravljena je morfološkim biljezima dok se posljednjih godina identifikacija bazirala na primjeni molekularnih sustava, od prvotnih AFLP i RAPD do najnovijih SNP biljega. Pri tome, naglašava, da se morfološke metode uvijek koriste kako bi de minimalizirale pogreške prilikom uzorkovanja kao i za opis novih primki u kontroliranim uvjetima.


Utilization of olive genetic resources
in olive breeding

Dr.sc. Raul De la Rosa jedan je od vodećih opleminjivača masline u svijetu te jedan od najproduktivnijih autora iz područja maslinarstva. U svom izlaganju ukratko je opisao važnost očuvanja prirodnih resursa i činjenicu da ni jedan poznati kultivar objedinjuje sva poželjna svojstva kakvo zahtjeva suvremeno maslinarstvo. Opisao je postupak oplemenjivanja (koji često traje i preko 20 godina), najzanimljivija svojstva za selekciju te metode koje koriste pri selekciji. Najnovijim istraživanjima i analizama dobivenih korelacija utvrdili su mogućnost rane selekcije koja bi značajno utjecala na skraćivanje cjelokupnog postupka oplemenjivanja. Kao genitore (roditelje) najčešće koriste poznate kultivare, no istražuju i mogućnost korištenja divljih maslina u oplemenjivanju.

 




sva prava pridržana ©2004-2022 Institut za jadranske kulture i melioraciju krša naslovnica     mail    vrh english version